20.09.19: OPEN CALL – mosaikk#10: monster

Til efteråret runder mosaikk sin 10. udgivelse. Det er et jubilæum, mosaikk-redaktionen vil fejre med et tidsskrift af monstrøse dimensioner; der som et mangearmet monster viser, at Tidsskriftet mosaikk kan og vil bevæge sig i flere retninger og byder det eksperimentelle, det fantasifulde og det grænseoverskridende velkommen. Send os et bidrag om lige det kunstneriske eller kulturelle, der falder dig ind, når du ser, hører eller smager på ordet monster!

Selv forbinder vi først og fremmest ordet med dengang, vi som børn (eller måske stadigvæk nogle gange?) lå i vores små senge, og lyset blev slukket. Straks blev fantasien sluppet løs, og enhver skygge eller lyd blev levende. Værst var det at forestille sig, hvad der kunne ligge under sengen, som ville liste en hårbefængt klo op over sengekanten og gribe fat i ens arm eller ben, hvis man ikke havde trukket dynen stramt rundt om sig. Som voksne har vi måske lært at afvise og grine af en sådan frygt. Alligevel er kunstens verden fyldt med monstre og monstrøse figurer. Kunstværker kan have monstrøse dimensioner som for eksempel en kæmpestor skulptur, en rigtig tyk bog eller lang, lang serie eller film, et installationsværk, et meget langt musikstykke osv. De kan også være værker, der handler om frygt og bekymringer i samtiden, for eksempel angsten for forandring i form af fx den teknologiske – med robotter, digitalisering osv. – eller om anderledeshed og om tacklingen af denne anderledeshed.

Det monstrøse handler kort sagt ofte om grænser: grænserne for fantasien, grænserne for fællesskabet, grænserne for det såkaldt ”naturlige”. Det sætter spørgsmålstegn ved stabile kategorier og fysiske begrænsninger. Monsteret betegner det, der på én gang sætter en grænse og overskrider den grænse. På den måde lader monsteret håbefulde længsler om muligheder for fremtiden snige sig ind i mennesket (og fællesskabet?), samtidig med at det åbner for den overvældende, pirrende og lettere skrækindjagende følelse, det kan være at fundere over det uendelige ukendte, der ikke kender grænser – som når man kigger ud i rummet og føler, at vi alle kunne være en del af ét stort monster, der udvider sig i det uendelige.

Måske tænker du på noget helt andet, når du læser ordet monster? Vis det i dit bidrag.

Helt praktisk er vi åbne over for alle former for bidrag: visuel kunst, akademiske artikler, essays, poesi, prosa, interviews – måske endda noget vi ikke engang har overvejet endnu. Skriver du en akademisk artikel, modtager vi 2-5 normalsider plus et kort abstract om, hvorfor eller hvordan dit bidrag relaterer sig til temaet. Sender du et kunstnerisk bidrag, så tilføj en linje eller to om bidragets tematiske relevans.

Det eneste krav til de indsendte bidrag er, at de relaterer sig til det kunstneriske og kulturelle, der er fundamentet for mosaikk og IKK, og det kommende nummers tema, monster. Og at dette tydeligt fremgår i bidraget.

Upload dit bidrag her på vores hjemmeside under fanen Send os dit bidrag!, eller send dit bidrag til vores mail: redaktion@mosaikk.dk
SENEST d. 20. september 2019 kl. 23.59

Vi glæder os til at læse det!